«Τα δάνεια δε λύνουν το πρόβλημα της χώρας. Πρέπει να γεννάς μεταρρυθμιστικές ιδέες και το Ποτάμι είναι πιστεύω γεννήτορας μεταρρυθμιστικών, ριζικών αλλαγών. Και αυτό θα κάνουμε και το επόμενο διάστημα. Με αφορμή το…
συνέδριο μας που θα γίνει τέλος Φλεβάρη στο Περιστέρι, θα δώσουμε τον κατάλογο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα. Εκεί θα δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος. Εκεί θα δούμε πόσοι μεταρρυθμιστές πραγματικά υπάρχουν» επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στο κανάλι TRT.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού σε μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης αποτίμησε την πορεία του Κινήματος τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ συζήτησε εκτενώς ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, το προσφυγικό, καθώς και την πρόταση του Ποταμιού για διάλυση του κομματικού κράτους.
Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο συνεργασιών δήλωσε ότι «δε θέλουμε να πάμε με τον οποιοδήποτε για να εξασφαλίσω εγώ μια θέση βουλευτή επικρατείας. Δεν πρόκειται αυτό να γίνει. Δεν πρόκειται να βγω βουλευτής από άλλο κόμμα. Εγώ θα επιμείνω στο Ποτάμι αλλά εάν υπάρχουν δυνάμεις που πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις που πιστεύουμε και εμείς τότε να δούμε τη σύμπλευσή μας. Αλλά δεν τις βλέπω αυτές τις δυνάμεις».
Ερωτώμενος για τις κατηγορίες περί διαπλοκής που έχει αντιμετωπίσει το Ποτάμι από την ίδρυσή του επεσήμανε ότι «αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες φούσκες, οι οποίες δημιουργήθηκαν και σχετίζονται με συγκεκριμένα πρόσωπα», ενώ τόνισε ότι κάποιοι «πήραν την ανήθικη απόφαση να πουν ότι αφού δε μπορούμε να πούμε τίποτα για τον Θεοδωράκη ας πούμε ότι αυτός ο άνθρωπος δεν ενεργεί μόνος του και τον έχει βάλει κάποιος άλλος».
Ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε πάντως ότι «στην πολιτική πρέπει να μιλάς με έργα» καθώς και ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και το Ποτάμι έχουν «δώσει εξετάσεις για το πόσο ανεξάρτητοι» έχουν υπάρξει. «Το Ποτάμι βγάζει προεκλογικούς αγώνες με κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ, και δίνει και λογαριασμό. Τα εκατομμύρια που ξοδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που τα βρίσκουν; Γιατί ο λογαριασμός δε βγαίνει. Τα λεφτά που παίρνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πολύ λιγότερα από τα λεφτά που σπαταλούν σε διαφημιστικές δαπάνες τα μεγάλα κόμματα».
Αναλυτικά όσα είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης
Για το Ποτάμι και την ίδρυσή του:
«Η δημιουργία του Ποταμιού ίσως ήταν το πιο παράτολμο πολιτικό βήμα που έχει γίνει, αν σκεφτεί κανείς ότι ξεκινήσαμε πολλοί λίγοι, χωρίς λεφτά, χωρίς διαφημιστές, για να φτιάξουμε κάτι πολύ μεγάλο, σαν να είναι χειροτεχνία. Νομίζω ότι καταφέραμε πολλά, όχι όσο θέλαμε, αλλά πολλά».
«Το αν άξιζε να κάνουμε το Ποτάμι θα το κρίνει η ιστορία, γιατί εμείς μπήκαμε για να αλλάξουμε τα πράγματα. Θεωρώ ότι έχουμε μια θετική συμβολή στα πράγματα, ιδιαίτερα τον προηγούμενο χρόνο στη Βουλή».
Για τις κατηγορίες περί διαπλοκής:
«Στην πολιτική πρέπει να μιλάς με έργα. Εμείς έχουμε μιλήσει με έργα. Πρώτον υπάρχει το παρελθόν μας. Εγώ έχω δώσει εξετάσεις για το πόσο ανεξάρτητος έχω υπάρξει ως δημοσιογράφος. Δεν έχω μπει ποτέ στα σαλόνια της διαπλοκής, δεν υπάρχει τίποτα που να με συνδέει με όλους αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά εξετάσεις έχει δώσει και το Ποτάμι και μέσα στη Βουλή».
«Η σύγκρουσή μας ακόμη και σήμερα με μερικούς από τους υπουργούς είναι γιατί εξυπηρετούν τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Μικρά έργα, μεγάλα έργα στους ίδιους πάντα πελάτες. Εμείς τα λέμε. Βέβαια αυτά δεν είναι εύκολο να τα δείτε στην τηλεόραση και στις ελληνικές εφημερίδες γιατί όσο να είναι υπάρχουν και μερικές σχέσεις εξάρτησης».
«Το Ποτάμι έχει καθαρό το κούτελό του. Είναι ένα τίμιο κόμμα, έκανε την πιο ταπεινή προεκλογική εκστρατεία και το Γενάρη και τον Σεπτέμβρη και δε νομίζω ότι κανείς, όσο σκληρός και να είναι μαζί μας, μπορεί να πει το αντίθετο. Δεν έχουμε πουθενά γραφεία, δεν έχουμε αυτοκίνητα, δεν έχουμε στρατιές συμβούλων, δεν έχουμε επαγγελματίες, δεν έχουμε διαφημιστικές εταιρίες. Ποιοι λοιπόν και πώς ενισχύουν το Ποτάμι;».
Για το ενδεχόμενο εκλογών:
«Η κυβέρνηση δεν τα πάει καλά. Είναι το πιο μετριοπαθές που μπορώ να πω. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να γίνουν εκλογές. Εμείς τολμάμε και το λέμε. Πρέπει η κυβέρνηση να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της η ίδια και αν δεν μπορεί να καταφύγει στη Βουλή για να βρούμε μια άλλη κυβέρνηση».
«Θα πρέπει να αποφύγουμε τις εκλογές γιατί δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία. Δεν μπορούμε να χάσουμε την τουριστική περίοδο. Εκτός των άλλων υπάρχουν και εξωτερικοί παράγοντες. Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, τα προβλήματα που έχουμε με τη δανειακή σύμβαση, δεν μας επιτρέπουν πειραματισμούς. Πολλές φορές πάει η στάμνα στο νερό, μία φορά σπάει. Και αν σπάσει δε ξανακολλάει. Αυτός που τελικά θα σπάσει τη στάμνα θα είναι υπόλογος απέναντι στην ιστορία».
Για το ασφαλιστικό:
«Καλό σενάριο όπου όλοι θα είμαστε ευτυχείς, και οι γονείς μας και τα παιδιά μας, δεν υπάρχει . Το θέμα είναι η προηγούμενη γενιά και η επόμενη γενιά. Και είναι ψέμα να υποσχεθεί οποιοσδήποτε πολιτικός αυτά τα εύκολα λόγια που έλεγε ο Τσίπρας πέρσι το καλοκαίρι. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Το ποσοστό του ΑΕΠ που σπαταλάμε για το ασφαλιστικό είναι το μεγαλύτερο σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες χώρες.
«Υπάρχουν ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων που επειδή ήταν φίλοι του τάδε υπουργού είχαν διάφορα προνόμια. Είτε έδιναν πολύ μικρές εισφορές και έπαιρναν μεγάλες συντάξεις είτε έπαιρναν "δορυφορικές" επιδοτήσεις που τους επέτρεπαν να είναι συνέχεια κερδισμένοι ενώ το ταμείο τους ήταν συνέχεια μείον».
«Όταν ο Τσίπρας ζητά τώρα από τους αγρότες υπευθυνότητα δεν πρέπει και εκείνος να δείξει λίγο υπευθυνότητα; Να βγει και να πει ευθαρσώς -ας μην πει ότι είπε ψέματα- ότι έκανε λάθος. Δεν μπορείς να υπόσχεσαι αύξηση στις συντάξεις και 13η σύνταξη ενώ ξέρεις ότι δεν μπορείς να το κάνεις και τώρα να λες «παιδιά υπευθυνότητα». Δεν γίνεται να είναι υπεύθυνος μόνο ο πολίτης. Πρέπει να είσαι και εσύ».
«Αυτό που κάνει σήμερα η κυβέρνηση, είναι να πιέζει πολύ τη μεσαία τάξη. Και αυτό δεν είναι δίκαιο».
Για το κομματικό κράτος:
«Το δημόσιο στην Ελλάδα είναι ένας από τους μεγάλους ασθενείς. Και το πρόβλημα δεν είναι το δημόσιο, είναι το βαθύ κομματικό κράτος. Γιατί αυτοί που φωνάζουν, αυτοί που προσπαθούν να υπερασπιστούν την ανομία, δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, πολλοί εκ των οποίων υποφέρουν από το κομματικό κράτος, είναι τα παιδιά του κομματικού σωλήνα. Εμείς λέμε αξιολόγηση, αξιοκρατία».
«Εμείς λέμε ότι όταν τα κόμματα που έρχονται στην εξουσία, δεν θα πρέπει να φέρνουν μαζί τους στρατιές μετακλητών υπαλλήλων. Θα πρέπει να παίρνουν από το δημόσιο, μέσα από διαγωνισμούς».
«Γιατί να έχεις εσύ δικαίωμα στο δημόσιο και να μην έχει το παιδί σου; Έχουμε ένα γερασμένο δημόσιο και έχουμε απ΄έξω τα παιδιά μας που μάλλον είναι καλύτερα από εμάς. Υπάρχουν άνθρωποι σπουδαγμένοι, με ανοιχτούς ορίζοντες οι οποίοι έχουν αποκλειστεί από την κυψέλη που θα άλλαζε την κοινωνία –γιατί αυτό είναι το δημόσιο: μια κυψέλη θετικής δημιουργίας, η οποία μεταδίδει το καλό στην υπόλοιπη κοινωνία».
«Δεν πρέπει να υπάρχει οικονομική ισοπέδωση στο δημόσιο. Δεν μπορεί οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, οι δάσκαλοι π.χ., να παίρνουν τα ίδια λεφτά με τους γραφειοκράτες. Οι δάσκαλοι θα πρέπει να αξιολογούνται και αν είναι καλοί θα πρέπει να παίρνουν τα περισσότερα λεφτά στο δημόσιο, γιατί αυτοί θα χτίσουν τον αυριανό πολίτη»
Για το προσφυγικό:
«Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για το προσφυγικό γιατί όταν λες σε εκατομμύρια ανθρώπους ότι η Ελλάδα είναι ένας παράδεισος για όλους εσάς είναι σαφές ότι τότε γίνεσαι ο κύριος αποδέκτης όλων αυτών των ροών».
«Παρουσιάσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δέκα συγκεκριμένες προτάσεις, μελετημένες από εμπειρογνώμονες. Εμείς προτείνουμε να υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος θα αναλάβει στην Ελλάδα το θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Αντιλαμβάνεστε σήμερα ότι έχουμε άλλο υπεύθυνο για τη ναυτιλία, άλλο για την αστυνομία, άλλο για τους πρόσφυγες, άλλο για τους μετανάστες, άλλον για τη σίτιση τους, άλλον για τα σύνορα και έτσι επικρατεί ένα χάος. Χάνονται τα εκατομμύρια που έρχονται από την Ευρώπη και δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Εμείς προτείναμε μια συγκεκριμένη δομή όπου όλοι θα αναλάβουν ευθύνες».
«Δε θα γίνει η Ελλάδα φυλακή, ή αποθήκη για να μπορεί η Ευρώπη να κοιμάται ήσυχη τα βράδια. Δε θα γίνει αυτό. Εμείς αυτό σκοπεύουμε να επιτύχουμε με αυτές τις 10 προτάσεις που κάναμε».
Για την αντιπολιτευτική στάση του Ποταμιού:
«Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις αρχές μας και ανάμεσα στις ανάγκες της χώρας. Εάν συμπεριφερόμασταν ως θυμωμένα παιδιά θα λέγαμε ότι τίποτα απ΄αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να ψηφιστεί. Με την έννοια ότι μας έχει απογοητεύσει, μας έχει καθυβρίσει και ότι είναι μια κακή κυβέρνηση. Αλλά επειδή δεν είμαστε θυμωμένα παιδιά και είμαστε πολιτικοί υπάρχουν πράγματα στα οποία λέμε ναι».
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα:
«Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κακός δε θα ξεχάσουμε το πόσο κακοί ήταν οι προηγούμενοι. Το παλαιοκομματικό κράτος, τα ελλείμματα του ασφαλιστικού –εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ- από ποιον δημιουργήθηκαν; Από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Και κάποιοι απ΄αυτούς που είναι σήμερα στη Βουλή ήταν υπουργοί των προηγούμενων κακών καθεστώτων»
«Όταν βγήκε το Ποτάμι μίλησα για τη συνωμοσία του καλού, επιμένω σ΄αυτό και σήμερα. Αυτή η χώρα δε θα αλλάξει αν δεν υπάρξει μια συνωμοσία του καλού, αν δεν υπάρξουν πολλές φιλικές εταιρίες που θα υπερασπιστούν το καλό. Έτσι θα υποχρεωθούν και οι πολιτικοί να ταυτιστούν κυρίως με το καλό και όχι με το ευκαιριακό κέδρος τους».
from Trelokouneli.gr http://ift.tt/1Kl6zYn
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου