Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Κοτζιάς κατά Αυστρίας: Δεν χρειαζόμαστε σόου, αλλά πολιτική για την ενοποίηση της Ε.Ε.

Εντονότατη κριτική στη στάση της Βιέννης απέναντι στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, για τις κατηγορίες που εκτοξεύει σε μόνιμη βάση εναντίον της Αθήνας, ασκεί ο Έλληνας…

 

υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της αυστριακής εφημερίδας Die Presse, στην οποία εκφράζει μάλιστα ανησυχίες πως η πολιτική της Αυστρίας θα μπορούσε να προωθήσει τη διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Αυστρία είναι μία καλή φίλη, ο ίδιος συμπαθεί πολύ τους Αυστριακούς και ακόμη περισσότερο τον αυστριακό πολιτισμό, ωστόσο δεν μπορεί κάποιος να βρίζει και να παίρνει αποφάσεις, προσπαθώντας να «πνίξει» μία χώρα-μέλος της ΕΕ και κατόπιν να έρχεται στην Αθήνα μόνον για το «σόου», καθώς «δεν χρειαζόμαστε κανένα σόου, αλλά μία πολιτική, η οποία προωθεί την ενοποίηση και υπεραμύνεται της ενότητας της Ευρώπης», τονίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας την απόρριψη από την Ελλάδα για επίσκεψη της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών στην Αθήνα.

Όπως συμπληρώνει, τον ενοχλούν τα ψέματα, όπως συνέβη στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών, όπου η Αυστριακή υπουργός, εξερχόμενη της συνεδρίασης, ισχυρίστηκε πως ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών (σ.σ. ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας) ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Frontex δεν είναι σε θέση να προστατέψουν τα σύνορα, «κάτι που ο Έλληνας υπουργός ποτέ δεν έχει πει».

Όμως, παράχθηκαν τέτοιες δηλώσεις για να εγερθούν κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας, πράγμα που ο ίδιος δεν το θεωρεί ωραίο, και δεν μπορεί να υπάρχουν μεμονωμένες ενέργειες, αλλά μία λογική συνεργασίας μεταξύ των κρατών της ΕΕ, σημειώνει ο Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, η Αυστρία ασκεί μία πολιτική, η οποία θα μπορούσε να προωθήσει τη διάσπαση της ΕΕ, γεγονός που του δημιουργεί.

Σχολιάζοντας την αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, την οποία συγκάλεσαν, εξωθεσμικά και ερήμην της Ελλάδας, οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών -και η οποία προκάλεσε τη δριμεία ελληνική κριτική ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα- ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογραμμίζει πως αυτός δεν είναι τρόπος προώθησης των καλών σχέσεων.

Όσον αφορά τις μόνιμες κατηγορίες της Βιέννης πως η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει επαρκώς τα εξωτερικά σύνορα, ο Νίκος Κοτζιάς παρατηρεί πως στις Βρυξέλλες έθετε πάντα το ερώτημα αν θα πρέπει η Ελλάδα να βομβαρδίσει τους πρόσφυγες, προσθέτοντας πως, εκείνοι που το υποστηρίζουν, να το περάσουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για να συμπληρώσει ότι στον γερμανόφωνο χώρο υπήρχαν αρκετές δυνάμεις που υποστήριζαν αυτό το ενδεχόμενο, αλλά έπειτα από πολλές ώρες ή και ημέρες, το απέσυραν.

Ως προς τη σοβαρότητα της έντασης στις ελληνοαυστριακές σχέσεις, ο ίδιος τονίζει στη συνέντευξή του, πως ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ, ο οποίος «έχει ευρωπαική εμπειρία, μία ιστορική συνείδηση και κατανόηση για το ευρωπαϊκό εγχείρημα», έδωσε μία πολύ καλή εξήγηση.

Ωστόσο υπάρχουν, φυσικά, στην Αυστρία, όπως και σε άλλες χώρες, πολιτικοί που δεν έχουν μία τέτοια υπευθυνότητα και θα πρέπει να προσέξουμε να μην προξενήσουμε στην Ευρώπη μία ιστορική ζημιά, διότι», προσθέτει, «εάν καταρρεύσει η Ευρώπη, δεν γνωρίζει το τι θα συμβεί στην ήπειρο τον 21ο αιώνα».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αναφέροντας πως δεν μπορεί να πει πότε θα επιστρέψει στη Βιέννη η Ελληνίδα πρέσβης στην Αυστρία, την οποία έχει ανακαλέσει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, εκφράζει την ελπίδα πως «η αυστριακή πλευρά δεν θα συνεχίσει να διασπείρει ψεύδη και θα στραφεί στη γραμμή του Αυστριακού προέδρου Χάιντς Φίσερ».

Στο ερώτημα, εάν η Ελλάδα θα γίνει «πάρκινγκ για πρόσφυγες», απαντά πως μπορεί να υπάρξει ανθρωπιστική κρίση και χιλιάδες να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, ταυτόχρονα όμως οι πρόσφυγες θα βρουν άλλους δρόμους για να φτάσουν στην Κεντρική και στη Βόρεια Ευρώπη, καθώς είναι άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούν με όλα τα μέσα να έλθουν στην Ευρώπη και να μην γυρίσουν πίσω στον πόλεμο στη Συρία.

«Όποιος πιστεύει ότι κλείνοντας τα σύνορα διακόπτει το ρεύμα, έχει μία διαταραγμένη ιστορική διάσταση», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή του στην Ντι Πρέσε, επισημαίνει πως το προσφυγικό πρόβλημα είναι πολύ περίπλοκο, χρειάζονται σύνθετες, λογικές, δημοκρατικές απαντήσεις και όχι μονοδιάστατες κατηγορίες, ενώ το λογικότερο θα ήταν οι πρόσφυγες να παραλαμβάνονται από την Τουρκία απευθείας, οπότε δεν θα έθεταν τη ζωή τους σε κίνδυνο στο Αιγαίο.



from Trelokouneli.gr http://ift.tt/1LnEzUr
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου