«Το προσφυγικό θέτει υπό σκληρή δοκιμασία την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά καθώς συνοδεύεται και από μεταναστευτικές ροές. Η ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη, και ιδίως η Ελλάδα, έχουν…
εμπλακεί σε ένα πρόβλημα που δεν είναι ευρωπαϊκό, είναι προφανώς διεθνές». Τα παραπάνω ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «ολέθριο ιστορικό λάθος» τη σύνδεση του προσφυγικού με την αξιολόγηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από το 2009 έως το 2015, μέσα από τις θέσεις που κατείχε, «ποτέ δεν επιτρέψαμε να συνδεθεί η οικονομική κρίση με την εξωτερική πολιτική και ποτέ δεν δεχθήκαμε απροκάλυπτες μετωπικές πιέσεις σε σχέση με τα μεγάλα εθνικά μας θέματα. Αυτή η διασύνδεση από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά έγινε αφελώς. Συνδέθηκε η οικονομική διαπραγμάτευση για το τρίτο μνημόνιο με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».
Αναφορικά με το θέμα της Σένγκεν, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης της χώρας από τη Σένγκεν. «Στο Σένγκεν θα είσαι ως χώρα νομικά, όμως -όπως προβλέπει η συνθήκη- άλλα κράτη μπορούν να επιβάλλουν εσωτερικούς ελέγχους στα σύνορά τους. Κάτι που ήδη γίνεται. Άρα θα έχεις όλα τα μειονεκτήματα της παραμονής στη Σένγκεν και όλα τα μειονεκτήματα της επιβολής συνοριακών ελέγχων από άλλα κράτη».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν μπορεί η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο ανέφερε ότι έχει τυπική νομιμότητα. Ωστόσο, επανέλαβε ότι μόνο μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων που πιστεύουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε μια υπέρβαση.
«Αν ο κ. Τίπρας ήθελε να το κάνει αυτό θα το έκανε τον Σεπτέμβριο. Η επιλογή να ξανακάνει τη μικρή κυβέρνηση της μικρής κοινοβουλευτικής βάσης δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία άλλη πρόθεση», προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος.
Επανέλαβε την άποψή του για μια «στασιμοχρεοκοπία». Ούτε κατάρρευση με την έννοια της εξόδου από το ευρώ και του πιστωτικού γεγονότος, αλλά ούτε και υπέρταση. «Θα σερνόμαστε στη θάλασσα με τον κίνδυνο να βυθιστούμε. Ωστόσο έχω την εντύπωση ότι από ένα σημείο και μετά και η στασιμοχρεοκοπία έχει κόστος», είπε.
Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα ως οικονομία υπάρχει αυτή τη στιγμή λόγω των caPital controls. Αν δεν υπήρχαν θα είχε καταρρεύσει το πιστωτικό σύστημα.
Επίσης τόνισε ότι αν δεν έχει μια χώρα χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν υπάρχει ούτε ανάπτυξη, ούτε ΕΣΠΑ, ούτε επενδύσεις, ούτε ιδιωτική επένδυση και συνέχισε: «Πού μετέχει η Ελλάδα στο πακέτο Γιούνκερ; Πουθενά διότι δεν υπάρχει ιδιωτική χρηματοδότηση, δεν υπάρχει τραπεζικό σύστημα το οποίο λειτουργεί. Όταν λες ότι η μόνη προοπτική ανάπτυξης είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και η διαχείριση των κόκκινων δανείων, τότε αυτό δεν είναι προοπτική».
Αναφορικά με την εκλογή του νέου προέδρου στη ΝΔ, σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης ηγείται ενός κόμματος που έχει αντιφάσεις, και η μεγαλύτερη είναι το γεγονός ότι στη ΝΔ στεγάζονται και δυνάμεις οι οποίες φλερτάρουν με την ιδέα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ- και αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα.
from Trelokouneli.gr http://ift.tt/24vt6bI
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου