Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Αχτίδα ελπίδας στα χαλάσματα

Με δάκρυα στα μάτια αντικρίζουν οι κάτοικοι του Νεπάλ τα σπίτια τους, που αφανίστηκαν από τον πρωτοφανούς έντασης σεισμό του Σαββάτου. Άλλοι ψάχνουν μέσα στα συντρίμμια προσωπικά τους αντικείμενα και άλλοι ανοίγουν τις…

 

ομπρέλες τους, προκειμένου να καταφέρουν να κοιμηθούν για λίγες ώρες, μέσα στα χαλάσματα.

Και ενώ οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται, μέσα από τα χαλάσματα υπήρξε χθες και μία αχτίδα ελπίδας. Ογδόντα ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,9 βαθμών, μια διασωστική ομάδα αποτελούμενη από Νεπαλέζους και Γάλλους ανέσυρε ζωντανό τον 28χρονο Ρίσι Κανάλ, ο οποίος κατάφερε να επιβιώσει εγκλωβισμένος σε ένα δωμάτιο δίπλα σε τρία πτώματα.

ΟΗΕ: 8 εκατ. επλήγησαν από τον σεισμό

Ο Κανάλ δεν είχε καμία πρόσβαση σε φαγητό ή νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του μαρτυρίου του που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν συνέβη η ισχυρή σεισμική δόνηση που στοίχισε την ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους. «Φαίνεται ότι επέζησε καθαρά από δύναμη της θέλησης», δήλωσε ο γιατρός Ακίλες Σρέστα που τον εξέτασε.

Ο Κανάλ βρισκόταν στον 2ο όροφο ενός επταόροφου κτιρίου όταν χτύπησε ο εγκέλαδος. Οι πάνω όροφοι παρέμειναν άθικτοι και οι σωστικές ομάδες τον ανέσυραν αφού άκουσαν τις κραυγές του. Η επιχείρηση διάσωσης κράτησε πέντε ώρες και οι ιατρικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρίσι έχει σπάσει το ένα του πόδι.

Η ανθρωπιστική κρίση στο Νεπάλ είναι τεράστια. Τα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Κατμαντού είναι πλήρη, γεγονός που αναγκάζει κάποιους ασθενείς και τραυματίες να κείτονται στον δρόμο, αναζητώντας θεραπεία μαζί με χιλιάδες εκτοπισμένους επιζήσαντες, των οποίων τα σπίτια είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Unicef, σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν πληγεί σημαντικά από τον σεισμό. Οι προβλέψεις για τον τελικό απολογισμό προκαλούν τρόμο, καθώς αναφέρεται ότι υπάρχει το ενδεχόμενο οι νεκροί να φτάσουν τους 10.000.

Εκτός πρωτεύουσας, οι πληροφορίες για την έκταση της καταστροφής και για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών παραμένουν συγκεχυμένες.

Λιγοστές αναφορές υπάρχουν για την περιοχή Γκόρκα, που επλήγη σφοδρά από τον εγκέλαδο. Η ορεινή αυτή περιοχή, η οποία βρίσκεται στα κεντρικά της χώρας, έχει πληθυσμό σχεδόν 270.000 κατοίκους. Σημαντικές ζημιές φέρεται να έχει υποστεί και η περιοχή Λαμτζούνγκ.



from Trelokouneli.gr http://ift.tt/1GDW64r
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου