Η Βασιλόπιτα μου, που τη λατρεύω, πέρασε από γιαγιά σε μαμά και από κει στα χέρια μου για να την μοιραστώ…
μαζί σας.
Συνταγή πραγματικά μοναδική, αξεπέραστη στη γεύση και με σεβασμό στην παράδοση, αλλά για μένα σημαίνει κάτι παραπάνω. Σημαίνει το ξεκίνημα μιας νέας χρονιάς με όλα τα υπέροχα υλικά της που συμβολίζουν την αφθονία, τους καλούς οιωνούς και την τύχη που θα φέρει η νέα χρονιά. Σας εύχομαι ολόψυχα Καλή Χρονιά με υγεία, πολλή αγάπη στη ζωή σας και νοστιμιά στα τραπέζια σας .
Υλικά συνταγής
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
5 αβγά χωρισμένα
1 πρέζα αλάτι
400 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο γάλακτος
1 κοφτό κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
2 βανίλιες ξύσμα από
1 ακέρωτο πορτοκάλι
120 γρ. χυμό πορτοκάλι
1/2 κ.γ. σόδα
120 γρ. γάλα
80 γρ. κονιάκ
200 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
Εννοείται πως μπορείτε να ψήσετε και στον αέρα στους 160 ºC. Όμως ο αέρας θα κάνει γρήγορα σκληρή κρούστα εξωτερικά χωρίς να έχει ψηθεί σωστά το εσωτερικό.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 30 ή 32 εκ. Στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση.
Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα σε μεσαία ταχύτητα .
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψουν και να κρεμώσουν για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε την κανέλα το γαρύφαλλο, τις βανίλιες και το ξύσμα.
Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στο μίγμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ. Εναλλάξ προσθέτουμε το αλεύρι με το γάλα και το κονιάκ. Τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια και την μαρέγκα και διπλώνουμε απαλά το μίγμα.
Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί. Προσθέτουμε το φλουρί. Ψήνουμε για 55″ με 1 ώρα. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε μπήγουμε μαχαίρι στο κέντρο. Αν βγει στεγνό είναι έτοιμη.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αχνίζουμε με άχνη.
Τιπς να γίνει τέλεια η Βασιλόπιτα
1. Ολα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Ζυγίστε τα υλικά σας πριν ξεκινήσετε την εκτέλεση.
3. Χτυπήστε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη ώστε να γίνει κρέμα το μίγμα και να λιώσει η ζάχαρη.
4. Χτυπήστε καλά τους κρόκους στο μίγμα ώστε να σχηματιστεί μια αφράτη κρέμα με το βούτυρο και τη ζάχαρη.
5. Απο την ώρα που θα βάλετε το αλεύρι απαλά αναδιπλώνετε το μίγμα. Όχι χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα για να παραμείνει αφράτη η βασιλόπιτα μετά το ψήσιμο.
6. Μην ανοιγοκλείνετε το φούρνο χωρίς λόγο. Η βασιλόπιτα θέλει αρκετή ώρα ψήσιμο. Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός ελέγξτε το ψήσιμο, αφού περάσουν 50″.
7. Δεν βγάζουμε την βασιλόπιτα από το φούρνο αν δεν σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε σωστά και σταθεροποιήθηκε στο κέντρο. Βάζουμε οδοντογλυφίδα ή λάμα μαχαιριού και αν βγει στεγνή, είναι ψημένη. Αν βγει με υγρασία ζύμης, θέλει περισσότερο χρόνο ψησίματος
8. Αφήστε την να κρυώσει ελαφρά κι αναποδογυρίστε την σε σχάρα ώστε να κρυώσει.
Διάβασε περισσότερα στο www.argiro.gr
from Trelokouneli.gr http://ift.tt/1OlhtwZ
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου