Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Τα δέκα βασικά θέματα που απασχολούν το Βερολίνο

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα που παραχώρησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στα δέκα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το Βερολίνο τους επόμενους…

 

μήνες.

Η μεταναστευτική κρίση κυριάρχησε στη συνέντευξη Τύπου, ένα θέμα που ενδέχεται να αναχθεί σε πραγματική δοκιμασία για τη Μέρκελ. Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της Ελλάδας, στην κρίση στην Ουκρανία, αλλά και στην αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA).

1. Ξενοφοβία
Η Μέρκελ καταδίκασε έντονα την ξενοφοβία, είτε πρόκειται απλώς για λεκτικές επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών είτε για ρατσιστικές ενέργειες. «Καμία ανοχή» απέναντι σε αυτούς που τρομοκρατούν τους ανθρώπους, είπε χαρακτηριστικά. «Ο κόσμος βλέπει τη Γερμανία ως μια χώρα ελπίδας και ευκαιρίας. Δεν ήταν πάντα έτσι», πρόσθεσε.

2. Πώς θα διαμορφωθεί η μεταναστευτική πολιτική
Η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι η μεταναστευτική κρίση αποτελεί μια μείζονα πρόκληση για τη χώρα και πρόσθεσε ότι αυτή δεν θα διευθετηθεί σύντομα.

Η ίδια ανακοίνωσε ότι έως τις 24 Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί μια σειρά μέτρων ώστε να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την παροχή ασύλου σε πρόσφυγες και να επιταχυνθεί η επεξεργασία των αιτημάτων, η αρωγή και η στέγαση των προσφύγων. Παρόλα αυτά δεν διευκρίνισε το κόστος του προγράμματος αυτού, λέγοντας απλώς ότι θα ανέλθει σε «δισεκατομμύρια».

3. Η Ευρώπη και η κατανομή των προσφύγων
Κυρίως οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης αρνούνται να δεχθούν Σύρους πρόσφυγες και αυτό θέλει να το αλλάξει η Μέρκελ. «Η Ευρώπη ως σύνολο πρέπει να κινητοποιηθεί», υπογράμμισε. Τυχόν αποτυχία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ζήτημα κινδυνεύει να απειλήσει τις υψηλές αξίες των δικαιωμάτων των πολιτών και με αυτό τον τρόπο να βλάψει το σύνολο της ΕΕ.

Σε συνεργασία με τη Γαλλία, η Γερμανίδα καγκελάριος θέλει να ασκήσει πιέσεις ώστε να δημιουργηθούν γρήγορα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα και την Ιταλία. Η Μέρκελ ανακοίνωσε επίσης ότι θα διεξαγάγει «φιλικές και με εμπιστοσύνη» συζητήσεις με την Τουρκία για το μεταναστευτικό ζήτημα.

4. Πρόβλημα της δυτικής και της ανατολικής Γερμανίας
Τις προηγούμενες εβδομάδες οι πολιτικοί από την ανατολική Γερμανία βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατηγορίες ότι το μίσος απέναντι στους μετανάστες είναι κυρίως ένα πρόβλημα της περιοχής τους. Η Μέρκελ, που είναι και η ίδια Ανατολικογερμανίδα, θέλει να τερματίσει η διαμάχη αυτή. «Δεν μας βοηθά να προχωρήσουμε», είπε.

5. Η Ευρώπη των ελεύθερων συνόρων
Σύμφωνα με τη συνθήκη Δουβλίνο III οι πρόσφυγες πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις για την παροχή ασύλου στις ευρωπαϊκές χώρες όπου φτάνουν, όμως πολλοί συνεχίζουν το ταξίδι τους και κυρίως προς τη Γερμανία. Η καγκελάριος επεσήμανε: «Το Δουβλίνο III δεν λειτουργεί πλέον». Αν δεν αλλάξει κάτι, θα μπορούσε «να έρθει στην ημερήσια διάταξη» το ζήτημα της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών στο εσωτερικό της ΕΕ, προειδοποίησε η ίδια. «Αυτό δεν το επιθυμούμε», τόνισε η Μέρκελ.

6. Ελλάδα
Στο ζήτημα της Ελλάδας αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την εναρκτήρια ομιλία της που διήρκεσε 17 λεπτά και μάλιστα πριν από τη μεταναστευτική κρίση. Η Μέρκελ εξήρε την ετοιμότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αλλά και τον συμβιβασμό που επετεύχθη για την παροχή του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Αθήνα.

Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι υπάρχουν περιθώρια σε ό,τι αφορά την περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των ελληνικών δανείων, όχι όμως μείωση των επιτοκίων, «διότι τα επιτόκια είναι ήδη πολύ χαμηλά». Εξάλλου εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

7. Κρίση στην Ουκρανία
Η καγκελάριος θέλει να ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία ειρήνευσης στην Ουκρανία. Αρχικά πρόκειται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Στη συνέχεια θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών για να αποτιμήσουν την κατάσταση στη χώρα και το κατά πόσο τηρείται η συμφωνία του Μινσκ.

8. NSA
«Χρειαζόμαστε τη συνεργασία με τις αμερικανικές υπηρεσίες», τόνισε η Μέρκελ. Μόνο με αυτό τον τρόπο και χάρη στο έργο των γερμανικών υπηρεσιών έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής να εμποδίσουμε τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών στη Γερμανία, πρόσθεσε. Παρόλα αυτά η καγκελάριος παραδέχθηκε ότι υπήρξε ολιγωρία στην αντιμετώπιση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων Γερμανών πολιτικών από την NSA.

9. Ο ρόλος της Γερμανίας στον κόσμο
Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως η Γερμανία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων, η Μέρκελ απάντησε ότι δεν πιστεύει σε αυτού του είδους τους χαρακτηρισμούς. Πάντως αναφερόμενη στις διάφορες κρίσεις στον κόσμο, η καγκελάριος τόνισε ότι «με κανέναν τρόπο δεν μπορούμε απλώς να μένουμε εκτός». Όμως η Γερμανία μπορεί να εξετάσει ενδεχόμενες επεμβάσεις «μόνο σε συνεργασία με τους εταίρους μας», εξήγησε.

10. Καγκελαρία
Τι άλλο μπορεί να περιμένει κανείς από τη θητεία της στην καγκελαρία; Η ερώτηση αυτή φάνηκε να διασκεδάζει τη Μέρκελ η οποία απάντησε: «Αισθάνομαι ότι κάθε ημέρα καλούμαι να σκέφτομαι εντελώς νέες καταστάσεις». Σχετικά με το ενδεχόμενο να είναι και πάλι υποψήφια το 2017, η Άνγκελα Μέρκελ άφησε τα πάντα ανοικτά σημειώνοντας ότι η προεκλογική εκστρατεία είναι ακόμη μακριά και δηλώνοντας ότι «δεν είναι κάτι που σκέφτομαι».



from Trelokouneli.gr http://ift.tt/1L051gu
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου