Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης συμμετείχε στην κοινή Συνέντευξη Τύπου της Πρωτοβουλίας «Πειραιάς… Ναι στην Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.
Η Πρωτοβουλία…
«Πειραιάς… Ναι στην Ευρώπη», αποτελείται από βουλευτές, αιρετούς της πόλης, μέλη επιστημονικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων του Πειραιά, που ένωσαν τις «φωνές» τους για την παραμονή της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναλυτικά ο κ. Γιάννης Μώραλης τόνισε στην ομιλία του:
«Βρίσκομαι εδώ ως επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς-Νικητής». Δεν υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να εκπροσωπώ το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων που μπορεί να έχουν μια διαφορετική άποψη. Το κρίσιμο είναι ότι πρέπει να ειπωθούν αλήθειες, που δεν έχουν ειπωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Θα πρέπει να δούμε το θέμα συνολικά.
Στην Ευρώπη ναι υπάρχουν προβλήματα. Σέβομαι αυτούς που μιλούν για το 1.500.000 ανέργους, μειωμένες συντάξεις και για όλα τα σκληρά μέτρα που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν υπάρχει όμως άλλη επιλογή. Και η συμφωνία να γίνει σήμερα, κάτι που ευχόμαστε και Ναι να πούμε την Κυριακή στο δημοψήφισμα, πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα μέτρα θα είναι σκληρότερα.
Ο κόσμος κινδυνεύει να ζήσει την απόλυτη πτώχευση, την χρεοκοπία. Πρέπει να πούμε την αλήθεια. Η συμμετοχή της Ευρώπης στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη σημαίνει σκληρά μέτρα για τα επόμενα χρόνια. Και με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο εξάμηνο τα μέτρα θα είναι ακόμη σκληρότερα. Θα πρέπει ωστόσο να επιλέξουμε μεταξύ μιας δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια και μιας απόλυτης χρεοκοπίας. Και δεν μπορούμε ούτε καν να διανοηθούμε τι σημαίνει αυτό για εμάς και τα παιδιά μας τις επόμενες δεκαετίες.
Δεν σημαίνει ότι με τη συμμετοχή μας στην Ευρώπη λύνονται όλα τα προβλήματα. Ως Ευρωπαϊκό κράτος, υπάρχει μια διαφορετική ασφάλεια, να αντέξουμε αυτά τα μέτρα, να πούμε αλήθειες και σε βάθος χρόνου να μπορούμε να έχουμε μια Ευρωπαϊκή παρουσία με οφέλη. Κι επειδή παρακολουθώ τις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις αυτών που υποστηρίζουν το όχι και προσάπτουν σε εμάς που λέμε ναι στην Ευρώπη ότι τώρα ενδιαφερόμαστε για τους φτωχούς, τους ανέργους, τις ελλείψεις στα νοσοκομεία. Απαντώ, πάντα ενδιαφερόμασταν και πρέπει να το τονίζουμε σε κάθε τοποθέτηση για να μην νομίζουν ότι ζούμε σε ένα διαφορετικό κόσμο όσοι υποστηρίζουν την άλλη άποψη.
Υπάρχουν πολλά προβλήματα στις επιχειρήσεις, στο εμπόριο, παντού. Οι συνέπειες της μη συμφωνίας και του όχι θα είναι τραγικές. Δεν είμαστε υπέρ της τρομοκράτησης του λαού. Βουλευτές, φορείς της πόλης, είμαστε ενωμένοι. Δεν είμαστε υπέρ των σεναρίων της χρεοκοπίας και των δεινών στη χώρα. Είμαστε προβληματισμένοι και ο καθένας στον τομέα του, αλλά και για το μέλλον το δικό του και της οικογένειάς του και δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά. Έχουν γίνει πάρα πολλά λάθη από τις ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες για να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση.
Αλλά δεν μπορούμε τώρα, αυτή την ημέρα ή αυτό το τριήμερο να κάνουμε απολογισμό του συνόλου των κυβερνήσεων από τη μεταπολίτευση ή από το 1980 και μετά, το να ξεχνάμε αν άλλαξε η Ευρώπη, που άλλαξε η Ευρώπη πράγματι. Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που οραματιστήκαμε πριν από 30 χρόνια. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρώπη, να δείξει σταδιακά μια αλλαγή.
Εμείς πρέπει να είμαστε παρόντες, ο κάθε ένας στον δικό του φορέα, από το δικό του μετερίζι, να δίνουμε τη μάχη, όποια και να είναι η εξέλιξη. Θεωρώ ότι θα είναι θετική. Δεν νοείται Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη.
Στις Περιφέρειες, στους Δήμους υπάρχει μια πανστρατιά υπέρ της Ευρώπης, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, πολιτικές αντιλήψεις, νομίζω ότι είναι μονόδρομος πια. Εμείς ως συνδυασμός, το πιο απλό, αν διαβάσετε το πρόγραμμά μας, το 90 με 95% είναι κοστολογημένο πρόγραμμα και μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο από ευρωπαϊκούς πόρους: ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα. Δεν υπάρχει λοιπόν ούτε Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου ή δεύτερου βαθμού αν η χώρα τελικώς οδηγηθεί εκτός Ευρώπης.
Για το δημοψήφισμά συμφωνώ με τους προηγούμενους. Και το ερώτημα και ο χρόνος είναι άτοπος και δεν έχει γίνει ποτέ στην Ευρώπη δημοψήφισμα με αυτό τον τρόπο, με πολίτες που δεν θα μπορούσαν να είναι επαρκώς ενημερωμένοι για αυτό που ερωτώνται. Δεν υπάρχει επίσης πλέον στο τραπέζι αυτή η πρόταση για την Ευρώπη. Είμαστε σε μια κατάσταση χρεοκοπίας αυτή τη στιγμή, έστω και στο παραπέντε πρέπει να βρούμε ένα σωσίβιο. Ακούω την κυβέρνηση το μεγαλύτερο μέρος να είναι υπέρ της Ευρώπης. Πώς;
Δεν υπήρξε ποτέ αυτό το εξάμηνο ένας άνθρωπος στη σημερινή κυβέρνηση που να μας πει εγώ έχω αυτό το εναλλακτικό σχέδιο και να κληθούν οι πολίτες να επιλέξουν. Μακάρι να υπήρχε ένα σενάριο από την άλλη πλευρά, να το εξετάσουμε. Ούτε οι ίδιοι έχουν plan B ή άλλα σενάρια εκτός Ευρώπης. Μιλάμε για μια αυτονόητη λογική.
Δεν κατανοώ ποιοι είναι αυτοί που μπορεί να έχουν μια άποψη εκτός Ευρώπης ή εκτός ευρώ. Έχουμε 3-4 ημέρες να πείσουμε τους συμπολίτες μας που έχουν προβλήματα και είναι αγανακτισμένοι από όλες τις κυβερνήσεις. Καμία κυβέρνηση όταν ήταν αντιπολίτευση δεν έδειξε συναίνεση για την κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά. Πολεμούσε την Κυβέρνηση ανεξάρτητα αν είχε δίκιο ή άδικο. Έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο της χρεοκοπίας για να δώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης το στίγμα τους για το αν θέλουν να είναι στην Ευρώπη ή όχι».
from Trelokouneli.gr http://ift.tt/1CJC05r
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου