Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Πρωτοχρονιά στη σκιά του τρόμου

Σε «φρούρια» μετατράπηκαν οι ευρωπαϊκές και όχι μόνο μεγαλουπόλεις υπό τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος στους εορτασμούς για τη νέα χρονιά. Στο Μόναχο αποφεύχθηκε μακελειό που ετοίμαζαν 5-7 βομβιστές του…

 

ISIS λίγες ώρες πριν μπει το 2016, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της γερμανικής πόλης. 

«Στις 19:40 τοπική ώρα, η ομοσπονδιακή αστυνομία (BA) ενημέρωσε την αστυνομία του Μονάχου ότι είχαν λάβει πληροφορίες ότι 5-7 βομβιστές αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους προετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση στην πόλη, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης της Βαυαρίας Hubertus Andrä σε συνέντευξη Τύπου.

Η αστυνομία στο Μόναχο εκκένωσε δύο σταθμούς τρένων την Πέμπτη βράδι, μετά από "πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες" από τις μυστικές υπηρεσίες φιλικής χώρας ότι το Ισλαμικό Κράτος σχεδίαζε επιθέσεις στη νότια αυτή πόλη της Γερμανίας την παραμονή του Νέου Έτους, είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοακίμ Χέρμαν σε συνέντευξη τύπου σήμερα.

Αργά χθες, η αστυνομία είχε αναρτήσει μήνυμα στον κοινωνικό ιστότοπο Twitter, που έλεγε, "Πραγματική ένδειξη ότι στο Μόναχο σχεδιάζεται τρομοκρατική επίθεση. Παρακαλούμε αποφύγετε ανοιχτές συγκεντρώσεις καθώς και τον κεντρικό σταθμό τραίνων, και τον σταθμό τραίνων Pasinger", έλεγε η ανάρτηση στα γερμανικά, προσθέτοντας, "Ο σταθμός Pasinger και οι κεντρικοί σταθμοί έχουν εκκενωθεί. Τα τραίνα δεν λειτουργούν. Παρακαλούμε ακολουθείστε τις υποδείξεις της αστυνομίας".

Σε επόμενο μήνυμα είχε προτρέψει τους πολίτες να προσέχουν: "Σημειώνουμε ξανά ξεκάθαρα ότι παίρνουμε την απειλή πολύ σοβαρά. Παρακαλούμε παραμείνετε σε επιφυλακή".

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μονάχου είπε σήμερα ότι η τρομοκρατική οργάνωση είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει βομβιστές αυτοκτονίας στην επίθεσή της.

Σύλληψη με «άρωμα» τρομοκρατίας στη Νέα Υόρκη

Το FBI συνέλαβε έναν άνδρα ο οποίος κατηγορείται πως σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση υποκινούμενη από τον ΙSIS το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στη Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα, ο 25χρονος Εμμανουήλ Λούτσμαν κατηγορείται πως σχεδίαζε να επιτεθεί σε κεντρικό εστιατόριο στο Ρότσεστερ υποκινούμενος από τον ΙSIS.
Τα πυροτεχνήματα απαγορεύτηκαν για προληπτικούς λόγους, όπως ανακοίνωσε η πόλη μέσω της επίσημης σελίδας της στο Twitter.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λούτσμαν έχει βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο και ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως μουσουλμάνος.

Πληροφοριοδότες του FBI που βρίσκονταν σε στενή επαφή με τον νεαρό αναφέρουν πως ο τελευταίος τους είχε επισημάνει την αφοσίωσή του στον ΙSIS και τους είχε αποκαλύψει τα σχέδιά του για επικείμενη βομβιστική επίθεση.

"Πρέπει να δείξουμε την αφοσίωσή μας στον ISIS, θα πάρω ζωές δεν έχω πρόβλημα με αυτό", δήλωνε ο Λούτσμαν χαρακτηριστικά.

Τελικά, ο άνδρας συνελήφθη από το FBI παραδέχθηκε την αφοσίωση του στον ISIS, καθώς και πως σχεδίαζε να προβεί σε βομβιστική επίθεση.

Συναγερμός στις Βρυξέλλες

Σε κατάσταση συναγερμού υποδέχθηκε το Βέλγιο το νέο έτος. Στο Μόλεμπεργκ συνελήφθη ακόμη ένας άνδρας, που οι αρχές πιστεύουν ότι έχει σχέση με την τρομοκρατική επίθεση που συνέβη στο Παρίσι πριν από έξι εβδομάδες.

Στις Βρυξέλλες, έξι άτομα ανακρίνονται και σε δύο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για σχεδιασμό επίθεσης την Πρωτοχρονιά, στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας. Οι αρχές ακύρωσαν όλες τις προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις, τονίζοντας πως δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των ανθρώπων που θα βγουν στους δρόμους.

Βέλγιο: Νέα προφυλάκιση για το τρομοκρατικό στο Παρίσι

Την ίδια στιγμή, στη Γαλλία περισσότεροι από 100.000 αστυνομικοί και 40.000 πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών κατά τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς,ενώ ακυρώθηκαν οι ρίψεις πυροτεχνημάτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ τόνισε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη απειλή για επίθεση, «μόνο μια γενική απειλή για όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με τα μηνύματα που έχει στείλει το Ισλαμικό Κράτος».

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας και στη Νέα Υόρκη. Χίλιες κάμερες ασφαλείας και 6.000 αστυνομικοί με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους βρίσκονταν υπό διαρκή επαγρύπνηση για την ασφάλεια των πολιτών. Την ίδια στιγμή, συνελήφθη χθες ένας 25χρονος που φέρεται να σχεδίαζε επίθεση σε ένα εστιατόριο στο Ρότσεστερ ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ενώ κατηγορείται ότι προσπάθησε να προσφέρει υλική υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος.

Ευρωπαϊκός τρόμος ενόψει Πρωτοχρονιάς



from Trelokouneli.gr http://ift.tt/1NYtUuX
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου