Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Ο Γερμανός Μ. Κόμπλερ ο νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε χθες Παρασκευή τον διορισμό του Γερμανού διπλωμάτη των ΗΕ Μάρτιν Κόμπλερ στη θέση του ειδικού απεσταλμένου του Οργανισμού στη Λιβύη, σύμφωνα με συγκλίνουσες…

 

πηγές, όμως δεν είναι σαφές το πότε θα αναλάβει τη διαμεσολάβηση για να αποπειραθεί να άρει το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ενημέρωσε το 15μελές ΣΑ, με μια επιστολή του η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, για την πρόθεσή του να αντικαταστήσει τον σημερινό απεσταλμένο Μπερναρντίνο Λεόν με τον Κόμπλερ. Ωστόσο, στην επιστολή δεν διευκρινίζεται το πότε θα αναλάβει ο Γερμανός διπλωμάτης.

Ανώτερος διπλωμάτης των ΗΕ, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή, ο Λεόν σχεδιάζεται να αποχωρήσει την 6η Νοεμβρίου, αλλά η θητεία του θα μπορούσε να παραταθεί εάν υπάρξει παρ» ελπίδα θετική εξέλιξη στις προσπάθειές του να διαμεσολαβήσει.

Η Λιβύη βρίσκεται σε χαοτική κατάσταση, με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και το εκλεγμένο κοινοβούλιο να αναμετρώνται με μια ισλαμιστική κυβέρνηση και ένα αντίπαλο κοινοβούλιο που ελέγχουν την Τρίπολη. Η κάθε πλευρά υποστηρίζεται από ένοπλες οργανώσεις, τοπικιστικές, φυλετικές και ισλαμιστικές, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, ο Λεόν παρουσίασε στις αντίπαλες παρατάξεις μια πρόταση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αλλά οι πιο σκληροπυρηνικοί στις δύο πλευρές αντιστέκονται και οι συνομιλίες έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Η σύγκρουση έχει ωθήσει τη χώρα της βόρειας Αφρικής στο χείλος της κατάρρευσης, τέσσερα χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. Το χάος έχει επιτρέψει στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να αποκτήσουν ερείσματα στη χώρα.

Ο Λεόν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και με τις δύο πλευρές, ενώ προειδοποίησε ηγέτες μικρών φατριών να μην προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη συμφωνία ειρήνης και σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο Κόμπλερ δεν είναι άπειρος σε δύσκολες αποστολές του ΟΗΕ. Πρόσφατα ήταν ο επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής του Οργανισμού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Υπηρέτησε επίσης στη θέση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Ιράκ και στη θέση του υποδιευθυντή της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.



from Trelokouneli.gr http://ift.tt/1PcVvfe
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου