Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Ρουμανία: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Πόντα

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, επέζησε πρότασης μομφής που κατέθεσε κατά της ρουμανικής κυβέρνησης το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL), δήλωσαν πριν από λίγο κομματικές πηγές στο Reuters.

Στόχος…

 

του PNL ήταν η απομάκρυνση του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα, ο οποίος αρνείται να παραιτηθεί, παρ» ότι δικάζεται για υπόθεση διαφθοράς.

Τα τρία πολιτικά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού απείχαν από την ψηφοφορία, που διεξήχθη στη διάρκεια κοινής συνεδρίασης της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων του Ρουμανικού Κοινοβουλίου.

Οι Φιλελεύθεροι, κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης που στόχευαν στην απομάκρυνση της κυβέρνησης του Πόντα, δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία των 275 ψήφων.

"Η πρόταση μομφής δεν υιοθετήθηκε. Κανένας βουλευτής του κυβερνητικού συνασπισμού δεν ψήφισε" ανέφερε στέλεχος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters από τη Βουλή. Γερουσιαστής του κόμματος δήλωσε ότι "η πρόταση μομφής απέτυχε. Απείχαμε όλοι".

Η πρόταση μομφής απορρίφθηκε από το Κοινοβούλιο με 207 ψήφους υπέρ και οκτώ κατά, σύμφωνα με το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpres.

Παρόντες στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ρουμανικού Κοινοβουλίου ήταν 309 γερουσιαστές και βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του Βίκτορ Πόντα και των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Την πρόταση μομφής, την οποία κατέθεσε η αντιπολίτευση στις 21 Σεπτεμβρίου υπέγραψαν 122 βουλευτές (115 από το PNL, έξι ανεξάρτητοι και ένας από την κοινοβουλευτική ομάδα Δημοκρατικού και Λαϊκού Κόμματος) και 61 γερουσιαστές (58 από το PNL και τρεις ανεξάρτητοι, οι Μιρτσέα Γκεοάνα, Νταν Ιονίτα και Νταν Τατάρου).

Ο Βίκτορ Πόντα είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός, στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διαφθορά και κατασχέθηκαν τα περιουσιακά του στοιχεία.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του, αγνοεί τα συνεχή αιτήματα να παραιτηθεί και τονίζει ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του που λήγει στο τέλος του 2016. Πολιτικοί αναλυτές είχαν προβλέψει ότι ήταν απίθανο να ανατραπεί η κυβέρνηση, επειδή η αντιπολίτευση δεν έχει αρκετή στήριξη στο Κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η απόρριψη της πρότασης μομφής σημαίνει ότι η αντιμετώπιση των επενδυτών δεν πρόκειται να αλλάξει, καθώς ο Πόντα είναι πλέον ελεύθερος να προωθήσει το πρόγραμμα φορολογικών περικοπών και αυξήσεων των μισθών στον δημόσιο τομέα, σχολιάζει το Reuters.

Την ώρα που διεξαγόταν η ψηφοφορία έξω από το Μέγαρο του Κοινοβουλίου στο Βουκουρέστι πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL).

Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση κρατούσαν σημαίες της Ρουμανίας και βουβουζέλες και φωνάζουν συνθήματα κατά του πρωθυπουργού της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, όπως "Παραίτηση" και "Αρκετά με τον Πόντα".

Στελέχη και μέλη του PNL συμμετείχαν στην αντικυβερνητική διαδήλωση και ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Κρίστιαν Μπουσόι, μιλώντας στους συγκεντρωμένους είπε ότι αρκετά λεωφορεία που μετέφεραν διαδηλωτές εμποδίστηκαν να προσεγγίσουν το πάρκο Ίζβορ, όπου διοργανώθηκε η διαμαρτυρία.

Ο γερουσιαστής Τεόντορ Ατανασίου, πρώτος αντιπρόεδρος του PNL, αναφερόμενος στους λόγους, για τους οποίους, κατά τη γνώμη του ο Βίκτορ Πόντα παραμένει πρωθυπουργός, είναι ότι εκείνοι που τον στηρίζουν έχουν μία "κρυφή προσωπική ατζέντα".



from Trelokouneli.gr http://ift.tt/1Ww4ASU
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου