Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Το NATO συμφώνησε να βοηθήσει τη Βαγδάτη

Το NATO θα βοηθήσει το Ιράκ να αναδιοργανώσει και να ενισχύσει τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις του, που είχαν σχεδόν καταρρεύσει πριν από έναν χρόνο, όταν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσαν…

 

την κεραυνοβόλα επίθεσή τους αποσπώντας τους πολλά εδάφη, ανακοίνωσε χθες το βορειοατλαντικό σύμφωνο.

Το Ιράκ είχε ζητήσει από το NATO τη συνδρομή του στην εκπαίδευση των στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την κατάληψη μεγάλων τμημάτων της ιρακινής επικράτειας από το ΙΚ.

Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί σε επτά τομείς προτεραιότητας, όπως η παροχή συμβουλών για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ασφαλείας, η εκπαίδευση του στρατού και η υπεράσπιση των διαδικτυακών υποδομών της χώρας, ανέφερε το NATO σε σχετική ανακοίνωσή του. Η εκπαίδευση θα γίνει στην Τουρκία και στην Ιορδανία, κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να συναφθεί νέα συμφωνία με την ιρακινή κυβέρνηση για να αναπτυχθούν νατοϊκά στρατεύματα στο ιρακινό έδαφος.

Το NATO είχε αναπτύξει στο παρελθόν μια δύναμη για την εκπαίδευση ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράκ, η οποία όμως αποσύρθηκε περί τα τέλη του 2011 διότι δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία για το νομικό καθεστώς των ανδρών του με την κυβέρνηση στη Βαγδάτη.

Ένας διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεξάγει από πέρυσι μια εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος τόσο του Ιράκ όσο και της Συρίας, αλλά το NATO μέχρι σήμερα ελάχιστα έχει συμμετάσχει στην εκστρατεία αυτή ως οργανισμός.
Η συμφωνία ανακοινώθηκε μερικές ημέρες μετά την επικύρωση από το βορειοατλαντικό σύμφωνο του αιτήματος της Τουρκίας το NATO να εγκρίνει την εκστρατεία της εναντίον ανταρτών στη Συρία και στο Ιράκ.

Το πακέτο βοήθειας του NATO συμπεριλαμβάνει ακόμη αρωγή για τον χειρισμό εκρηκτικών, τον πολιτικό σχεδιασμό του στρατού, τη στρατιωτική ιατρική και την ιατρική βοήθεια καθώς και τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης από τις πολιτικές αρχές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διέταξε τον Ιούνιο να αναπτυχθούν επιπλέον 450 Αμερικανοί στρατιώτες στην καρδιά των σουνιτικών εδαφών του Ιράκ για να παρέχουν συμβουλές και βοήθεια στις ιρακινές δυνάμεις, αυξάνοντας την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα σε 3.100 άνδρες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ



from Trelokouneli.gr http://ift.tt/1gwk4Xy
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου