Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Ημερίδα με θέμα «Υγιής Γήρανση» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η ημερίδα με θέμα την «Υγιή Γήρανση», με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας  Ηλικιωμένων. 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ελληνική Γεροντολογική…

 

και Γηριατρική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά και με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά.
  
Ο Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Χρήστος Αγραπίδης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, τόνισε τα ακόλουθα: «Να ευχηθώ καλό μήνα, με ευτυχία και πολλά χαμόγελα. Σήμερα γιορτάζουμε μια μέρα σημαντική, μια μέρα ευθύνης, μια μέρα προβληματισμού, αλλά και μια μέρα επαναβεβαίωσης του χρέους, που έχουμε όλοι μας απέναντι στην τρίτη ηλικία. Γιατί, κακά τα ψέματα, η τρίτη ηλικία είναι εκείνη που δέχεται τις πιο μεγάλες πιέσεις από την κρίση. Από τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις, από τους δυσβάσταχτους φόρους και από τα προβλήματα στο σύστημα υγείας.
Είναι παράλογο να δέχονται τόσα βάρη άνθρωποι, που δεν έχουν την δυνατότητα να αντιδράσουν. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν δεν υπήρχαν οι Έλληνες συνταξιούχοι δεν θα υπήρχε σήμερα ελληνική κοινωνία. 
Οι άνθρωποι αυτοί με το υστέρημά τους συντηρούν σήμερα τον άνεργο γιο, την κόρη, την οικογένεια.  Η τρίτη ηλικία, τολμώ να πω, έχει αναλάβει τον ρόλο του κοινωνικού κράτους για το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Γι αυτό και χαρακτηρίζω τους σύγχρονους ηλικιωμένους ήρωες της ζωής και πιστεύω ότι δεν υπερβάλλω. Όμως, απέναντι σε αυτούς τους ήρωες έχουμε ευθύνες. Όλοι μας ως κοινωνία, η Ελληνική Πολιτεία αλλά κι ο Δήμος μας ειδικότερα.
Να είστε βέβαιοι ότι η τρίτη ηλικία είναι και αγωνία και προτεραιότητα για την νέα Δημοτική Αρχή, προεξάρχοντος του Δημάρχου κ. Μώραλη.
Εδώ, επιστρέψτε μου, νομίζω ότι αξίζει να τονισθεί –  μιας και πρόσφατα εμείς οι Πειραιώτες νοιώσαμε χαρά και υπερηφάνεια για τη νίκη του Ολυμπιακού μας –  πως με την βοήθεια του Ολυμπιακού και του Προέδρου του κ. Μαρινάκη, που έχουμε την τύχη να είναι και Δημοτικός Σύμβουλος, έχουν γίνει πολλά και σημαντικά στα ΚΑΠΗ μας.
Από τις εκδρομές που δεν σταμάτησαν ποτέ, από την επαρκή και τακτική τροφοδοσία των ΚΑΠΗ σε είδη ανάγκης, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εκτυπωτές που εφοδιάσαμε και τα 11 ΚΑΠΗ, έως και  δράσεις  για τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και την πρόληψη.
Ως γιατρός πιστεύω ότι  η βασική μας προτεραιότητα πρέπει να είναι η πρόληψη και η ενημέρωση.  Είναι η βάση για υγεία αλλά και για μια καλή ποιότητα ζωής. Θα είχαμε πολύ μεγάλο όφελος ως κοινωνία εάν είχαμε ένα καλύτερο εθνικό σύστημα πρόληψης. Γι αυτό και οφείλω να συγχαρώ την Ελληνική  Γεροντολογική  και Γηριατρική  Εταιρεία για την σημερινή ημερίδα και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου που έχω και την χαρά και την τύχη να είναι και προϊστάμενος της Διεύθυνσης  Κοινωνικών Υπηρεσιών, τον κ. Πλατανησιώτη.
Είναι η καλύτερη εκδήλωση, ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε την σημερινή ημέρα. 
Η Ελληνική  Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία έχει μια μακρά ιστορία προσφοράς, ιδιαίτερα στα θέματα πρόληψης και σήμερα επανέρχεται με μία πολύ χρήσιμη ημερίδα. Θα αναπτυχθούν,  όπως πληροφορήθηκα διαβάζοντας το πρόγραμμα – από εξαιρετικά καταρτισμένους επιστήμονες – πολύ καίρια ζητήματα, όπως η γενική εικόνα για την τρίτη ηλικία, όπου θα μας μιλήσει ο εξαιρετικός συνάδελφος καθηγητής κ. Καραϊτιανός, καθώς και άλλα σημαντικά θέματα υγείας που αφορούν την τρίτη ηλικία όπως: ο σακχαρώδης διαβήτης, η οστεοπόρωση και μυοσκελετικά προβλήματα, ο νεφρός και τρίτη ηλικία, γαστρεντερολογικά προβλήματα και εμβολιασμοί. Ακόμη, διαβάζω στο πρόγραμμα, οδήγηση των ηλικιωμένων καθώς και πόλεις φιλικές στους ηλικιωμένους πολίτες.
Πρόκειται, όπως είπα, για πολύ σημαντική ημερίδα και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ομιλητές και όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας.
Κλείνω, με την δέσμευση της δημοτικής αρχής και την δική μου, με την διπλή μου ιδιότητα ως αντιδημάρχου, αλλά και ιατρού, να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής και ενημέρωσης, όπως βεβαίως και τις άλλες μας δράσεις. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε απέναντι στην τρίτη ηλικία, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία.
Τελειώνοντας, μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Δημάρχου κ. Μώραλη και τις ευχές του για καλή επιτυχία στην ημερίδα.
Κηρύττω την έναρξη της ημερίδας με τις καλύτερες ευχές για επιτυχία και να ξέρετε ότι τα πρακτικά της θα τα αξιοποιήσουμε για την βελτίωση των δράσεων μας. Σας ευχαριστώ». 
 
 
Ο κ. Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός, ΑΕ Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», ανέφερε τα εξής στην ομιλία του: «Αποτελεί  πολύ μεγάλη χαρά και τιμή, αλλά και συγκίνηση για τον ομιλούντα γιατί μια μεγάλη εκδήλωση που γίνεται με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων, γίνεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, αυτό το ιστορικό μνημείο, που κοσμεί όχι μόνο την πόλη του Πειραιά, αλλά και γενικότερα την πατρίδα μας.

Θέλω να σας πω ότι είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί η πρώτη επιστημονική εκδήλωση της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής  Εταιρείας, που έχω την τιμή να προεδρεύω σε αυτήν την εκδήλωση, έγινε στον Πειραιά τον Μάρτιο του 1980, με θέματα ιατρικά  και κοινωνικά προβλήματα της τρίτης ηλικίας, με την αείμνηστη Βιολάκη και τον ομιλούντα.
Έτσι λοιπόν, επανερχόμαστε σε πολύ πάτρια εδάφη, με αυτήν την εκδήλωση η οποία έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση ενός ευρύτερου κοινού πάνω στα θέματα που απασχολούν την τρίτη ηλικία και τα προβλήματα αυτά, όπως ξέρετε, είναι πολλαπλά και πολυδιάστατα.

Ο πληθυσμός της τρίτης ηλικίας, των άνω 65 ετών στην χώρα μας, αντιπροσωπεύει το 19,3% του ελληνικού πληθυσμού και βεβαίως έχει πολύ μεγάλη σημασία να τονίσουμε ότι υπάρχουν αυξητικές τάσεις στο ποσοστό αυτό. Υπολογίζεται ότι το 2030 θα είναι περίπου το 30% του ελληνικού  πληθυσμού τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.  Αυτή η δημογραφική λοιπόν γήρανση πρέπει να μας βάλλει όλους σε σκέψεις και να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για την βοήθεια της ευαίσθητης αυτής ομάδας ηλικιών.

Έχει μεγάλη σημασία επίσης, να τονίσουμε ότι σήμερα, με βάση τα στοιχεία της Eurostat έχουμε τέσσερις εργαζόμενους στην  Ε.Ε.  για έναν συνταξιούχο άνω των 65 ετών. Αυτή όμως η αναλογία το 2060 θα φθάσει δυστυχώς να υπάρχουν 2 εργαζόμενοι για 1 συνταξιούχο. Καταλαβαίνετε πόσα προβλήματα τίθενται για το κοινωνικό σύνολο, για την οικονομία του κράτους, για τα ασφαλιστικά συστήματα  και βέβαια για τα συστήματα υγείας. Η Ελλάδα είναι από τις ταχύτερα γηράσκουσες χώρες.

Αξίζει να τονιστεί ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα όχι μόνο κοινωνικά, όχι μόνο ασφαλιστικά, αλλά και ιατρικά προβλήματα τα οποία θα συζητήσουμε σήμερα. Είναι οι νόσοι φθοράς του οργανισμού που παρουσιάζονται στον άνθρωπο άνω των 60-65 ετών και γι αυτά ακριβώς τα προβλήματα θα πρέπει να κάνουμε μια καλή και σωστή διατροφή, σωματική άσκηση για την πρόληψη, για καλύτερη ποιότητα ζωής, για τα χρόνια που έρχονται.  Υπάρχουν παθήσεις όπως είναι ο καρκίνος, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, όπως είναι η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, ο καρκίνος του εντέρου, ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του μαστού, που είναι νόσοι της τρίτης ηλικίας.  Σε αυτά τα θέματα πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε επίσης τον κόσμο, ο οποίος μας παρακολουθεί.

Να τονίσουμε επίσης, την ανάγκη προληπτικού ελέγχου ακόμη και σε μια προχωρημένη ηλικία για τα νοσήματα αυτά.
Χαίρομαι που υπάρχει τόση ευαισθητοποίηση κι από την πλευρά του Δήμου και του αρμόδιου Αντιδημάρχου και πρώην Δημάρχου κ. Αγραπίδη. Σας ευχαριστώ».     
 
    
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Διευθυντής της Δημόσιας Υγείας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά, κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης, ανέφερε:

«Σήμερα θα κάνω ένα χαιρετισμό με τη διπλή ιδιότητα που έχω και ως  Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και ως Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά.
Εδώ που είμαι ήσασταν και εκεί που είσαστε θα φθάσουμε. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για σας. Τα τελευταία χρόνια νομίζω ότι το προσπαθήσαμε αυτό – ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο – με τον φίλο μου τον Χρήστο Αγραπίδη. Έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια.
Όπως είπε και ο Χρήστος Αγραπίδης η κρίση έχει βυθίσει τους πάντες, αλλά πολύ περισσότερο εσάς. Και ο Δήμος του Πειραιά με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει – μη ξεχνάμε ότι τις τελευταίες δεκαετίες φορτώθηκε με πάρα πολλά χρέη – έχει κάνει πολύ περισσότερα πράγματα από όσα θα μπορούσε και από ότι είχε δυνατότητα να κάνει. Αυτό που μπορώ να σας υποσχεθώ, ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά μέσα από τους γιατρούς του Πειραιά, οι οποίοι έχουν αρχίσει να αποκτούν μια ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία, είναι ότι θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο και θα το δείτε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».
  
Στην ημερίδα προσκεκλημένοι ήταν γιατροί και επιστήμονες, οι οποίοι μίλησαν για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την υγεία και την ποιότητα ζωής. Πιο συγκεκριμένα:
 
 
Αλέξανδρος Καμαράτος Διαβητολόγος : Σακχαρώδης Διαβήτης και ηλικιωμένοι. 
 
Στρατής Χατζηχαραλάμπους, Κοινωνιολόγος, Προϊστάμενος του τμήματος Αγωγής Υγείας και Πρόληψης, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Υπουργείο Υγείας : Πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης Σακχαρώδους Διαβήτη. 
 
Μέμη Τσεκούρα, Πρόεδρος Συλλόγου Σκελετικής Υγείας : «Πεταλούδα» Μυοσκελετικά προβλήματα – Οστεοπόρωση. 
 
Αλεξάνδρα Κουτσοβασίλη, Νεφρολόγος, Διευθύντρια Νεφρολογικού Τμήματος και Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Γεν. Κλινικής Πειραιώς «Ιπποκράτης» : Νεφρός και τρίτη ηλικία. 
 
Ευαγγελία Σταμούλη, Ιατρός Δημόσιας Υγείας Δήμου Πειραιά : Εμβολιασμοί στην τρίτη ηλικία. 
 
Λεωνίδας Μυρωνίδης, Διευθυντής Γαστρεντερολόγος Γεν. Κλινικής Πειραιώς «Ιπποκράτης» : Χρόνια δυσκοιλιότητα των ηλικιωμένων. 
 
Ιωάννα Κατσούρη, MSc Εργοθεραπεύτρια, Καθηγήτρια Εφαρμογών, Τμήμα Εργοθεραπείας, ΤΕΙ Αθήνας, Υποψήφια Διδάκτωρ ΑΠΘ : Οδήγηση των ηλικιωμένων. 
 
Λιζ Μεσθεναίου, Αντιπρόεδρος Ε.Γ.Γ.Ε. : Πόλεις φιλικές στους ηλικιωμένους πολίτες.        



from Trelokouneli.gr http://ift.tt/1VquGtv
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου