Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Χιλή: Το ηφαίστειο Καλμπούκο συνεχίζει να βγάζει καπνό

Μια τεράστια στήλη λευκού καπνού συνέχιζε να βγαίνει την Παρασκευή από το στόμιο του κρατήρα του ηφαιστείου Καλμπούκο, στη νότια Χιλή, σχεδόν δύο ημέρες μετά τη διπλή ηφαιστειακή έκρηξη εκεί, με το νέφος της ηφαιστειακής…

 

τέφρας να πλήττει πλέον και τις γειτονικές χώρες, ιδίως την Αργεντινή, όπου πολλές εμπορικές πτήσεις ακυρώθηκαν.

Η τεράστια στήλη καπνού, η οποία βγαίνει από το πρωί από τον κρατήρα, εντείνει τους φόβους πως επίκειται μια νέα, η τρίτη κατά σειρά, ηφαιστειακή έκρηξη στο Καλμπούκο, στις ακτές της Χιλής στον Ειρηνικό Ωκεανό, περίπου 1.300 χλμ. νότια του Σαντιάγο.

Στο Πουέρτο Βάρας, μια πόλη 38.000 κατοίκων σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από τον κώνο του ηφαιστείου, οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους για να παρακολουθήσουν, θορυβημένοι, το φαινόμενο.

Αν και οι ειδικοί σημειώνουν ότι δεν πρόκειται παρά για μια συγκρητικά “μικρή ανάβλυση ηφαιστειακής τέφρας”, δεν κρύβουν το φόβο τους για μια ενδεχόμενη συνέχιση της ηφαιστειακής δραστηριότητας τις επόμενες ώρες.

“Δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμη την κρίση, για να μιλήσουμε καθαρά, παρακολουθούμε” την δραστηριότητα και “δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια νέα έκρηξη”, εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας γεωλογίας και ορυχείων (Sernageomin) της Χιλής, ο Ροδρίγο Άλβαρες.

“Είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε ποια θα είναι η ένταση των εκρήξεων που θα σημειωθούν, αλλά μπορούμε να περιμένουμε μια δραστηριότητα παρόμοια με αυτή που έχει ήδη καταγραφεί”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάρλος Καρδόνα, ένας ειδικός της Sernageomin.

Η κατάσταση “κόκκινου συναγερμού” που έχουν κηρύξει οι αρχές της Χιλής συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ, με την περιοχή κοντά στο ηφαίστειο να είναι πλέον σχεδόν εντελώς έρημη από ανθρώπους, μετά την απομάκρυνση 4.000 και πλέον κατοίκων σε ακτίνα 21 χλμ. γύρω από τον κρατήρα.

Την Πέμπτη μετά το μεσημέρι οι αρχές ανακοίνωσαν μια νέα “προληπτική απομάκρυνση” άλλων δύο 2.000 κατοίκων σε περιοχές που απειλούνται από την αύξηση του επιπέδου των νερών των ποταμών οι οποίοι τροφοδοτούνται από την τήξη του χιονιού στο βουνό λόγω των ηφαιστειακών εκρήξεων.

Σημειώνεται μια “σημαντική αύξηση της ροής του νερού στους ποταμούς”, προειδοποίησε μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο της Χιλής ο Λουίς Μίρα, αξιωματικός της αστυνομίας στην Πουέρτο Μοντ, μια πόλη σε μικρή απόσταση από το ηφαίστειο.

Στην κωμόπολη Λα Ενσενάδα, πολύ κοντά στον κρατήρα, που πλέον έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα καθώς οι περισσότεροι από τους 1.500 κατοίκους της την έχουν εγκαταλείψει, μέλη των υπηρεσιών διάσωσης, με μάσκες στα πρόσωπα, προσπαθούσαν με μηχανήματα να απομακρύνουν το παχύ στρώμα γκρίζας ηφαιστειακής τέφρας που έχει σκεπάσει δρόμους και σπίτια.

Ορισμένοι κάτοικοι, αψηφώντας την απαγόρευση, ανέβαιναν στις ταράτσες, με φτυάρια στα χέρια, για να καθαρίσουν το στρώμα της τέφρας σε ένα σχεδόν σεληνιακό τοπίο στους πρόποδες του ηφαιστείου, σε υψόμετρο 2.003 μέτρων.
“Γύρω από το σπίτι μου η ηφαιστειακή τέφρα φτάνει το ένα μέτρο” ύψος, ανέφερε ο Χάιμε Φουενσαλίδα, ένας κάτοικος.

Περίπου 100 χλμ. από εκεί, στο έδαφος της Αργεντινής, η τουριστική πόλη Σαν Κάρλος δε Μπαριλότσε είχε επίσης καλυφθεί από την ηφαιστειακή τέφρα που πέφτει σαν χιόνι, με τις αρχές να διανέμουν μάσκες και κολλύρια και να απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους.

Το νέφος των σωματιδίων που εκτόξευσε το ηφαίστειο εκτάθηκε σε σχεδόν “ολόκληρη την κεντρική χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Μπουένος Άιρες”, αλλά παραμένει σε μεγάλο ύψος, διευκρίνισε η μετεωρολογική υπηρεσία της Αργεντινής.

Το γεγονός ότι η ηφαιστειακή τέφρα έφθασε πάνω από την πρωτεύουσα της Αργεντινής είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση πολλών πτήσεων προς και από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που εκτελούν οι εταιρείες American Airlines, United Airlines, Delta και Air France, σύμφωνα με το αεροδρόμιο του Μπουένος Άιρες. Πάντως το αεροδρόμιο στο Σαντιάγο λειτουργεί κανονικά.

Το νέφος των ηφαιστειακών σωματιδίων έχει φθάσει ως την Ουρουγουάη, όπου εντοπίστηκε σε ύψος 6.000 μέτρων, χωρίς πάντως να έχει επηρεάσει την ορατότητα ή τις εμπορικές πτήσεις.

Η πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου, το βράδυ της Τετάρτης, έστειλε στον ουρανό μια τεράστια στήλη ηφαιστειακής τέφρας βάφοντας τον ουρανό ροζ, κίτρινο και γκρι την ώρα που ο ήλιος έδυε.

Η ανάβλυση της ηφαιστειακής τέφρας έγινε “πολύ ήσυχα”, “απροειδοποίητα”, διηγήθηκε ο Ριέλ Ριβέρα, ένας 48χρονος φαρμακοποιός. “Η τέφρα υψώθηκε κατευθείαν στον ουρανό και σχηματίστηκε ένα τεράστιο μανιτάρι, αληθινά εντυπωσιακό, ήταν φοβερό θέαμα”.

Η δεύτερη έκρηξη, το πρωί της Πέμπτης, ήταν πολύ ισχυρότερη, εκτοξεύοντας για αρκετές ώρες λάβα και τέφρα σε έναν σκούρο μπλε ουρανό τον οποίο αυλάκωναν αστραπές.

Αυτή η δεύτερη “έκρηξη προκάλεσε υστερία στους κατοίκους. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας”, αφηγήθηκε η Μάρσια Κλάρο, ιδιοκτήτρια μιας καφετέριας στο Πουέρτο Βάρας.

Η κυβέρνηση της Χιλής δεν έχει κάνει λόγο για θύματα. Στη Χιλή εκτιμάται ότι είναι ενεργά περίπου 90 ηφαίστεια. Το Καλμπούκο, στο οποίο η προηγούμενη έκρηξη είχε καταγραφεί το 1961, θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα.

“Δεν ήταν ανενεργό, καθόλου μάλιστα. Είναι ενεργό και ζωηρό”, με συχνές εκλύσεις αερίων και καπνών, επισήμανε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φλοράν Μπρανγκιέ, ένας σεισμολόγος του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ στη Γαλλία, τονίζοντας ότι η δραστηριότητά του μπορεί να διαρκέσει “πολλές ημέρες ή εβδομάδες”.

Πρόκειται για τη δεύτερη έκρηξη ηφαιστείου στη Χιλή, έπειτα από εκείνη που είχε σημειωθεί στο ηφαίστειο Βιγιαρίκα, επίσης στο νότιο τμήμα της χώρας, τον Μάρτιο, με συνέπεια την απομάκρυνση περίπου 3.600 ανθρώπων από τις εστίες τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ



from Trelokouneli.gr http://ift.tt/1DJknSr
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου